Ayak Kemiği Çıkıntısı (Halluks Valgus) Nedir?
Ayak kemiği çıkıntısı ya da başparmak çıkıntısı toplumda en sık rastlanan ayak problemlerinden bir tanesidir. Özellikle bayan hastalarda sıkça da karşılaştığımız sorunların en başında yer alır. Ayakkabı giyimindeki problemler veya ayak yapısındaki anatomik bozukluklar ayak başparmak kemiğindeki çıkıntının oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Aslında burada ortaya çıkan yeni bir kemik ya da yeni bir çıkıntı söz konusu değildir. Parmağa baktığımızda parmak bir top ve yuva eklemidir. Yuva topun üzerindeki hareketini yaparken dengeli bir şekilde yapar. Etraftaki bağlar ve ayağın anatomik yapısı dengenin düzgün bir şekilde durmasını sağlamaktadır.
Ayak Kemiği Çıkıntısı Nedenleri
Bazı kişilerde düz tabanlık, yüksek kavis, ayak baş parmak yapısının anatomik farklılıkları gibi sorunlarda ya da çok ciddi şekilde ayakla uyumlu olmayan ayakkabıların giyimi sonucunda birinci parmak ekleminin deforme olması ile karşılaşılmaktadır. Bu deformasyonda birinci parmağın ön bölümünün yavaşça içeriye doğru dönmektedir. Bu dönüş sonrasında parmağı dengelemek için birinci tarak kemiği kendi etrafında döngüsel bir hareket yapmaktadır. Aslında ortaya çıkan bir kemiği değil birinci parmak tarak kemiğe ekleminden tarak kemiğinin kendi içindeki bir döngüsünü tartışmaktayız. Baş parmak çıkıntısında bu döngünün artmasıyla beraber tarak kemiğinin açısı da giderek bozulmakta ve çıkıntı daha belirgin hale gelmektedir.
Tedavi Süreci
Ayak kemiği çıkıntısı ile ilgili olarak eski görüşlerde çıkıntının alınması ya da temizlenmesi törpülenmesi gibi muhtelif tedavilerin yeri olduğu düşünülse de; sonra görülmüş ki bu bir kemik olduğu için ve kemiğin ana yapısını oluşturan bir parça olduğu için bu kemiği kessek ya da çıkartsak bile tekrar yeniden geri gelmektedir. Bunun üzerine cerrahide çok büyük bir değişikliğe gidilmiş ve kabaca 15 yıldan beri parmağın anatomisindeki bozukluğa yol açan ana sebebini tespit edilmesi ve onun düzeltilmesine yönelik olan cerrahinin yapılması planlanmıştır.
Parmak çıkıntılarında düz tabanlık, yüksek kavis ve parmak anatomisine ait olan bozukluklar her neyse onun tespit edilmesi ve bu tespit edildikten sonra ona yönelik olarak cerrahinin yapılması uygun tedavi şeklidir. Parmak çıkıntısında ya da ayak baş parmak çıkıntısında özellikle hastalarda ameliyat sonrası dönemde problemin tekrarlamaması için altta yatan ana sebebin düzeltilmesi bugün için tedavinin ana prensibini oluşturmaktadır. Bu hastalarda ameliyat dışı seçeneklerin varlığıyla ilgili ne yazık ki çok fazla kirli bilgi söz konusudur.
Çeşitli kullanılan seperatörler parmak arası aparatları ya da muhtelif kullanılacak olan parmağı düzelttiği iddia edilen ortezlerin çok net biliyoruz ki parmaktaki çıkıntıyı düzeltme ihtimalleri söz konusu değildir. Bu cihazlar ya da ortezler parmak etrafında gelişmiş enflamasyonu ya da ağrıya yol açan ödemi azaltmak için kolaylıkla kullanılabilir ama bunların hiçbir düzeltici etkisi olmadığını bugün çok net bir şekilde bilmekteyiz.
Ayak kemiği çıkıntısında ana tedavi, hastayla ilgili olarak cerrahi tedavinin düzenlenmesidir. İkinci bir önemli nokta herkesi ameliyat etmiyoruz, bu problemde eklem ağrısız olduğu sürece hiçbir şekilde cerrahi endikasyon söz konusu değildir, burada önemli olan nokta hastanın baş parmak ekleminin deforme olmasına bağlı olarak eklemde gelişen kıkırdak hasarının hastaya ağrı vermeye başlamasıdır. Eğer ağrı gelişiyorsa eklem kıkırdağında bir hasar söz konusudur ve bu hasar başladığında erken dönemde engellenmesi amacıyla hastada cerrahi tedavinin yapılması uygun olacaktır. Aynı şekilde bu hastalarda önemli ameliyat kararlarından bir tanesi hastaya eşlik eden parmak deformitelerinin ortaya çıkmasıdır.
Eğer hastalarda ikinci parmak şekil bozuklukları arada üçüncü ve dördüncü parmağın arasından geçen sinirin sıkışması ya da beşinci parmakta bunionette adını verdiğimiz deformitenin oluşmaya başlamış olması, hastalarda ağrı olmasa dan cerrahi tedavi ile ilgili tartışmayı gündeme getirmektedir. Özetle başparmak çıkıntısında biz bir tarak kemiği döngüsünü tartışıyoruz bu döngüyü düzeltmekle ilgili olarak öncelikli olarak altta yatan hastalığın ne olduğunun tespit edilmesi ardından buna yönelik olarak cerrahi tedavinin doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Bununla beraber hastada ikinci üçüncü parmakta şekil bozukluğu ya da sinir sıkışması probleminin olup olmadığı beşinci parmakta bunionette deformitesinin olup olmadığının çok iyi değerlendirilmesi gerekiyorsa bunların da cerrahi tedavi esnasında düzeltilmesi gerekmektedir.
Ayak Kemiği Çıkıntısı ile ilgili videomuzu izlemek için tıklayın.
Ayak Kemiği Çıkıntısı ile ilgili modern ve uzman ekibimizle iletişime geçin.
Size Ulaşalım!
Bize Ulaşın!