Belli Bir Yaştan Sonra 40 Dakikadan Fazla Yürümek gerekir!

Yaşlılıkta Yürüyüş

Yaşlılıkta Yürüyüşün Önemi

Yaşlılıkla birlikte birçok sağlık sorunu ortaya çıkar. Zamanında vücuduna dikkat etmeyen kişilerde bu rahatsızlıklar daha da belirgin olur. Ama ayak sağlığına önem vermek hem bugün hem de ileride karşımıza çıkacak birçok rahatsızlığı engellemede kilit noktası gibidir. Fulya Ayak Cerrahi Merkezi Kurucusu, Ayak ve Ayak Bileği Uzmanı Op.Dr. Selim Muğrabi, zamanla ortaya çıkan ayak sorunlarını anlattı, çözüm yollarını önerdi;

Yaşlılarda en sık rastlanan ayak sorunları nelerdir?

En sık rastlanan ayak sorunları par­maklarda oluşan şekil bozukluktandır. Yaşın iler­lemesiyle beraber tipik olarak tüm parmaklarda katlanma ya da diğer parmakların üstüne binme sorunu oluşur. Ayrıca topuk bölgesinde koruyucu yağ yastığının incelmesi ile ortaya çıkan topuk ağrısı da bu dönemin bir sorunudur.

Ayak ve Ayak Bileği Artritine Çözüm

Tedavide yaşlılara özel bir program var mıdır?
Tüm problemler­de ayrı bir tedavi programı vardır. Tipik olarak gelişen ayak deformasyonlarında ve topuk ağrısı sorunlarında ayak yapısına uygun tabanlıklar ve özel ayakkabılar kullanılır. Ayrıca cerrahi tedavi gerektiren durumlarda yaşa özgü özel teknikler kullanılmaktadır.

Yaşlılık ayak sorunları başka hangi sorunları tetikliyor?
Bu dönemde birçok kişide diz ve bel bölge­sini ilgilendiren sorunlar bulunmaktadır. Eğer ayak sorunlarına yeterli tedavi yapılmaz ise bunun getir­miş olacağı yanlış basma sorunları diz ve beldeki sorunların tetiklenmesine yol açar.

Yaşlılara hep yürümesi öneriliyor. Peki, nasıl yürümesi gerekir?

Yürüyüş ile ortaya çıkabilecek en önem­li sorun; yürüyüş dozunun iyi ayarlanamaması sonu­cunda gelişebile­cek aşil tendinitis ve stres kırığı gibi sorunlardır. Bu sebeple yürüme mesafesinin 40 dakikayı geç­memesi, uygun ayakkabı ve tabanlık kullanımı, yürüyüş öncesi gerekli egzersizle­rin yapılması uygundur.

DİYABETİK AYAK VAKALARI

Uzun süreli diyabet hastalarında en sık zarar gören bölgelerden birisi de ayak duyu sinirleridir. Ayrıca diyabete bağlı olarak kemik kalitesinde gerilemeler de olur. Bu iki sorun ayak altı his kaybı gelişimi ile beraber ayak altında yara açılması, açılmış yaralarda enfeksiyon geli­şimi ve bu enfeksiyonun kemik dokusuna hızlı ilerlemesi ile karakterize diyabetik ayak sorununu oluşturur. Her hastalıkta olduğu gibi bu tabloda da koruyucu tedbirlerin alınması ön plandadır. Uygun ayak­kabı, tabanlık ve çoraplar kullanarak ayak altında lezyon gelişiminin engel­lemesi büyük önem taşır. Ayrıca medikal ayak bakımı ile ayak korunabilir.

Konu hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçin.

Size Ulaşalım!

Bize Ulaşın!

0 (212) 240 1530

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir