Düz Tabanlık ve İçe Basma Nedir?

Ayak iç kısmında yer alan kavisli yapı ayağın yaylanma görevini yerine getirmekle görevlidir. Bu kavisli yapı farklı kaslar tarafından desteklenir. Tibialis posterior kası ve tendonu kavisli yapıyı destekleyen en önemli kastır. Bu kasta meydana gelen bozulma ya da işlevsizlik düz tabanlık problemini ortaya çıkarır. Düz tabanlıkta kişiler yaylanmayı doğru yapamadıkları için içeriye basarak yalancı yaylanma ile ayaklarını kontrol etmeye çalışırlar.

timthumb

Düz Tabanlık Kimlerde Görülür?

Düz tabanlık tibialis posterior tendonunun çalışmasını engelleyen hastalıklar sonucunda ortaya çıkar. Düz tabanlık romatoid artritde, diyabet gibi hastalıklarda tibialis posterior tendonun bu hastalığa bağlı olarak bozulması sonucunda ortaya çıkar. Aynı zaman da düz tabanlık ailevi olarak yani genetik olarak da görülen bir rahatsızlıktır. Tibialis posterior tendonunun ailevi olarak güçsüzlüğü sonucunda da düz taban problemi de görülebilmektedir.

Düz tabanlık hangi belirtilere yol açar? Düz tabanlığı olan hastaların şikayetleri nelerdir?

Düz tabanlık hastalığı gelişen kişilerde öncelikli olarak ayağın iç kavisinde bir çökme izlenir. Ayağın iç kavisinde çökme sonrasında hastada özellikle baş parmak deformiteleri ve topuk kemiğinin şekilsel bozuklukları ortaya çıkmaya başlar bu hastalarda şikayet olarak erken yorulma, ayakkabı giyme güçlüğü, ayaklarda muhtelif eklemlerde oluşan şişlikler ve hastanın ayak bileğinde ağrı oluşması gibi şikayetlerdir.

Edinsel Düz Tabanlıkta Tanı Yöntemleri

Edinsel düz tabanlık problemi ile karşılaşmış olan hastalarda yapılan fiziki muayene sonrasında çekilen röntgen, MR gibi görüntüleme sonucuna bağlı olarak tibialis posterior tendonun yapısı ve kemiklerle ilgili deformitenin düzeyi anlaşılmaya çalışılır. Bu yapılan tetkikler ve muayene sonrasında hastalığın hangi evrede olduğu ortaya çıkmış olur.

Edinsel düz tabanlıkta tedavi seçenekleri

Hastalarda yapılan muayene sonrasın da hastaya nasıl bir tedavi uygulanacağını belirlemek için hangi evrede olduğunun tespiti çok önemlidir. Erken evre de hastalarda kişiye özel tabanlıklar, özel ayakkabılar, ayak bileğini tutan muhtelif Ortez ve protezler ile hastaların yürüme mesafelerinin normalleştirilmesi ve ağrının ortadan kaldırılması için çaba sarf edilir. Bu esnada hastaya önerilen bazı egzersizler ve fizik tedavi ile tendonların güçlendirilmesi için planlamalar yapılır. İleri evrelerde hastalarda cerrahi seçenekler söz konusudur. Hastalarda konservatif tedavinin başarısız ve yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi seçenekler üzerine konuşulur. Bu seçenekler arasında tendon transferleri osteotomiler, ve artrodez ameliyatlarının hangilerinin yapılacağı hastanın hastalığın hangi evresinde olduğuna göre karar verilir.

Ücretsiz Uzman Yardımı İletişim
Düz tabanlık nedir?

Edinsel Düz Tabanlık Olan Hastalarda Ameliyat Sonrası Cerrahi Süreç

Edinsel düz tabanlık nedeniyle cerrahi tedavide ana amaç hastanın yürüme mesafesinin arttırılması ve ağrısız ayak elde edilmesidir. Yapılan cerrahi işlemler sonrasında cerrahinin tipine göre ortalama 6 hafta civarında alçı içinde kalınması gereken bir süreç olmaktadır. Bu sürecin sonrasında kısmi yük vermeye başlanarak fizik tedaviler ile bir tedavi süreci başlatılır. Bu süreç kabaca 6 ay civarında sürecektir. Hastaların 6 ay sonunda fonksiyonları normale dönmeye başlamış olacaktır.

Çocukluk dönemi düz tabanlığıyla erişkin edinsel düz tabanlığın arasındaki farklar

Çocukluk dönemi düz tabanlıkları genellikle stabil rahatsızlıklardır. Genellikle ilerleyici nitelik göstermezler. Şikayetler varsa da çocukluk döneminden bu yana aynı şekilde devam etmektedir, edinsel düz tabanlık ise ilerleyici bir rahatsızlıktır bu rahatsızlıkta hastalık evre evre ilerlemeye ve giderek şikayetlerini arttırmaya başlar. Genellikle çocukluk dönemi rahatsızlıklarında ayak bileği kireçlenmesi ya da halluks valgus gibi problemler çok ciddi bir şekilde görülmezken, edinsel düz tabanlıkta ayak bileği kireçlenmesi ve baş parmak deformiteleri bu hastalığa çok ciddi şekilde eşlik etmektedir.

Bizimle İletişime Geçin

Bizimle iletişime geçerek, ayak probleminiz için detaylı bilgi alabilirsiniz.