Haglung Hastalığı Nedir?

Haglund hastalığı, topuk kemiğinin arka üst köşesinde meydana gelen bir kemik deformasyonuna bağlı olarak gelişen rahatsızlıkların genel adıdır. “Pompa Çarpması” olarak da bilinen bu hastalık, genellikle orta yaş grubundaki kadınlarda ve bu yaşın üzerindeki bireylerde daha sık görülmektedir. Bu durum, ayakkabıların sürtünmesiyle Aşil tendonunun yanındaki yumuşak dokunun tahriş olmasına ve bursanın iltihaplanmasına neden olabilir.

Haglund Hastaligi Gorsel 2 scaled
Hanglung Deformitesi

Haglund Hastalığı Neden Olur?

Aşırı yüksek topuklu ayakkabılar, bazı kadınların topuklarının arkasındaki kemik deformasyonunu tahriş ederek şiddetli ağrıya yol açmaktadır. Bu sorun, hemen her gün yüksek topuklu ayakkabı giyen genç kadınlarda yaygın olarak görülmektedir. Çoğu zaman kabarcık, iltihaplanma veya Aşil tendonu enfeksiyonuna sebep olabilir.

Kadın ayakkabılarının sebep olabileceği diğer hastalıkları öğrenmek için tıklayınız.

Haglund Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Haglund hastalığında, hastalar genellikle doktora topuğun arka üst köşesinde yoğun ağrı, ayakkabı giyerken zorluk ve aşil tendonuyla ilgili şikayetlerle başvururlar. Özellikle sabahları yataktan kalkarken hissedilen ağrı, kapalı ayakkabı giyildiğinde aşil tendon çevresinde oluşan kızarıklık ve ödem gibi belirtiler, hastanın sportif aktivitelerini engelleyen ağrı problemleri en ön planda yer alır.

haglund hataligi tedavi scaled

Haglund Hastalığına Tanı Konur

Haglund hastalığının tanısı, hastanın fizik muayenesi sırasında konur ve ele gelen kemik deformitesinin belirgenliği ilk bulgudur. Ancak hastalarda çekilen röntgen ve ileri tetkik yöntemleri ile kemiğin büyüklüğü ve çevre dokulara verdiği zarar hakkında net bilgi elde edilir.

Haglund Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Haglund hastalığının tedavisinde öncelikli olarak aşil tendonunun topuk arka kısmında gelişmiş kemik deformiteden ne kadar zarar gördüğü tespit edilmesi gerekir. Aşil tendonu sağlam olduğu zaman bu kemik çıkıntının vermiş olduğu fiziksel ağrıya yönelik olarak yapılacak kişiye özel tabanlıklar, fizyo-terapiler, muhtelif ayakkabı içine konulacak destekler ile bu çıkıntının vermiş olduğu ağrı giderilmeye çalışılır.

Ağrının başarılı bir şekilde giderilmesi durumunda, ek bir tedaviye gerek kalmayacaktır. Ancak, uygulanan bu tedavilerden hasta fayda görmezse ve aşil tendonuyla ilgili şikayetler çok belirgin hale gelirse, cerrahi tedaviye başvurulmaktadır.

Cerrahi tedavilerde, kapalı veya açık yöntemlerle topuk kemiğinin arkasındaki üst bölümde gelişmiş olan bu çıkıntının temizlenmesi ve eğer aşil tendonu ile ilgili bir problem varsa tendonun onarılması büyük önem taşır.

Ücretsiz Uzman Yardımı İletişim
haglund hataligi tedavi scaled
Haglund Hastaligi Gorsel scaled

Haglund Hastalığında Ameliyat Sonrası Süreç

Haglund hastalığında ameliyat sonrasında hastaların yaklaşık 3 hafta boyunca alçı atel içinde kalmaları gerekmektedir. Bu sürecin ardından, yapılan cerrahi müdahaleye bağlı olarak fizyoterapi ve egzersiz programlarına başlanır. Bu tedavi süreci ile hastaların 9-12 hafta içerisinde normal hayatlarına dönmeleri sağlanır.

Hemen Ücretsiz Bilgi İsteyin!

Haglund Hastalığı hakkında ücretsiz bilgi almak için yandaki formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.