Halluks Valgus Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

halluks valgus tedavi süreci

Halluks valgus tedavi süreci, toplumda en sık merak edilen konulardan bir tanesidir. Halluks valgus ameliyatlarının sonrasındaki süreçle ilgili olan konular, özellikle ameliyat sonrasındaki ağrının çok olması ya da problemin tekrarlaması ya da hastaların yürüme problemlerinin olabilmesi gibi sorunlar sürekli olarak hastalar tarafından araştırılmaktadır. 

Hastalığın Tanımı

Halluks valgus ya da baş parmak çıkıntısı problemi, aslında 1. parmak ekleminde ortaya çıkan bir deformitedir. Yani 1. parmak ile 1. Tarak kemiği arasında var olması gereken ilişkide 1. tarak kemiğinin yuvasından çıkması ve bir yön değiştirmesi problemidir.

Tanı ve Tedavi Süreci

Halluks Valgus probleminde altta yatan hastalıkların doğru tespit edilmesi ve düz tabanlık, yüksek kavis ya da romatizma gibi hastalıkların varlıkların araştırılması son derece önemli olan konulardır. Neden? Çünkü hastalığı tedavi ederken bu altta yatan sebebi düzeltmediğiniz takdirde; bunun tekrarlaması ya da parmak deformite şeklinin yeteri kadar düzelmemesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Özellikle hastalarda ameliyat öncesinde bilgilendirmeler ve hazırlıklar yapılırken altta yatan sebebini çok iyi tespit edilmesi gerekmektedir. Eğer hastanın tespiti doğru yapılırsa hastalığa özgü olarak yapılan cerrahi işlem sonucunda her şeyden önce tekrarlama problemi tamamıyla ortadan kaldırılmış olmaktadır. 

Ameliyat Sonrası Süreç Nasıl İşler?

Halluks Valgus’da cerrahi tedaviyi yaptığımız zaman en önemli konulardan bir tanesi hastanın evde ne kadar istirahat edeceğidir. Bir diğer önemli konusu ise hastaya hangi ameliyatın uygulandığıdır. Çünkü hastaya hangi ameliyatı yaptığınıza göre hastanın evdeki istirahat süresi de değişkenlik göstermektedir. Muhtelif cerrahi tekniklerde hastanın genellikle 3 hafta evde istirahat etmesi yönündedir. Bu 3 haftalık istirahat döneminde; hastanın ayağa kalkıp ev içinde tuvalete gidip gelebilmesi, ev içindeki basit işlere destek vermesi ve kendisinin ev içinde dolaşması gibi basit işlere izin verilmektedir. Ancak geri kalan süreçte hastanın evde ciddi şekilde istirahatte kalmasını istemekteyiz. Yine bu hastalarda özellikle romatizmal hastalıklarda ya da diyabeti olan hastalarda yapmış olduğumuz bazı ameliyatlarda, hastaların 6 hafta kadar evde istiharat etmeleri ve gerekirse ilk 3 hafta üstüne basmamaları gereken bir süreç olabilmektedir.

halluks valgus 1

Bunun tespiti açısından hangi gruba girdiğinizin net bir şekilde belirlenmesi açısından hastaların ameliyat öncesi hekimleri ile çok iyi bir şekilde bu tartışmayı yapmalarına ihtiyaç vardır. Kısacası bu probleme sahip hastalarda yapılan ameliyat tekniğine göre 3 hafta ile 6 hafta arasında bir ev sürecinin olacağı kesindir. İstirahat sürecinin devamında hastalarda (3 ya da 6 hafta bittikten sonra) genellikle yavaş yavaş terlik ve ayakkabı geçişine başlanmaktadır. Hastaların ayakkabı geçişini yaptıktan sonra kabaca bir hafta 10 gün kadar sonra hastaların günlük yaşantılarına geri dönmelerine izin vermekteyiz. Araba kullanma, spora başlama, muhtelif olarak yapılacak günlük aktivitelerin giderek metre ve dakikanın artmasını sağlayacak şekilde artmasına izin vermekteyiz. 

Hastalarda genellikle ayak şişliği ya da ayakkabı giyme güçlüğünün 3 ayın sonuna kadar sürebileceğinin çok net altını çizmemiz gerekir. Ameliyat bittikten ve 3 ya da 6 hafta tamamlandıktan sonra tabii ki yere basma izni olan ayakkabı giyme açısından izin verilen bir ayak olsa da; fonksiyonları tamamıyla normale dönmüş bir ayak olmamaktadır. Çünkü istirahat döneminde ameliyatın getirmiş olduğu yumuşak doku problemlerine bağlı olarak hastanın ayağının düzelmesi için genellikle 3 aylık bir zaman diliminin geçmesi gerekmektedir. O yüzden bu ameliyatı olan hastalarımıza hep şunu söylüyoruz; bu çok sabır gerektiren bir süreçtir. Evet yavaş yavaş geri dönüyoruz, araba kullanıyoruz, spora başlıyoruz, alışveriş merkezine gidiyoruz ama dikkat etmemiz gereken kurallarla ilgili süreç kabaca 3 ay civarında devam etmektedir. 

Ameliyat Sonrasında Ağrım Olur Mu?

Önemli noktalardan bir tanesi ameliyat sonrası süreçte hastaların ağrısının çok olup olmayacağıdır. Bugün anestezist arkadaşlarımız tarafından yapılan ayak bileği bloku olarak adlandırdığımız bir ameliyat öncesinde hastaya cerrahi işlem başlamadan önce yapılan bir uygulama vardır. Bunu diş hekimlerinin size işlem yapmadan önce çenenizi uyuşturması gibi düşünebilirsiniz. Bu işlem yapıldığında eğer blok tutarsa hastaların kabaca 48 saat kadar hiç ağrıları olmamaktadır. 48 saat sonra da vücut buna alışmış bir şekilde tepkisel olarak yanıt verdiği için, çok düşük bir ağrı seviyesiyle hastalar genellikle evde parasetamol türü ilaçlar kullanarak çok rahat bir şekilde süreci geçirebilmektedir. Ancak blok tutmayan ki yüzde onluk bir dilimde ne yazık ki ağrı olmaktadır. Hastalarda bloğun tutmaması durumunda; ilk iki üç gün bir ağrı sürecimiz olmaktadır, ki zaten hastaları bu yüzden bu süreçte hastanede tutmaktayız. Bu iki üç günlük ağrı döneminde hastalarda ilaçlarla hastanın ağrısını belli bir seviyede tutarak; hastayı 3. günün sonunda eve göndermekteyiz. Ağrının seviyesinin hiçbir zaman hastanın fonksiyonlarına engel olacak seviyeye çıkmadığının altını çizmek gerekmektedir. Ağrı kesicilerle bu ağrı eğer oluşacak ve gelişecek olursa son derece rahat bir şekilde bloke edilebilmektedir. Hastalarda ağrı ile ilgili problemler genellikle 7. günün sonunda tamamıyla sıfırlanır ve 7. günün sonrasında hastaların ağrı kesicileri kullanma ihtiyacı genellikle kalmamaktadır.

Halluks Valgus Tedavi Sürecinde Ayakkabı Kullanımına Geçiş

Hastalar tarafından genellikle en sık sorulan sorular; ameliyat sonrasında ayakkabılara ne zaman dönüş yapılacağı ya da ameliyat sonrasında aslında topuklu ayakkabı tekrar giyilip giyilemeyeceği üzerinedir. Hastalarda ameliyat sonrasında ilk 6 ay boyunca biz genellikle ortopedik kurallara uygun ayakkabıların giyinmesini istemekteyiz. Kastettiğimiz nedir? Yumuşak, kalın, önü geniş ve topuğu desteklenmiş ayakkabıların kullanılmasını isteriz. Bunlar bugün için biliyorsunuz piyasada son derece moda olan ve çok sık kullanılan ayakkabılardır. Bu tip ayakkabıları kullandığınız zaman ilk 6 ay boyunca ayağınızı çok ciddi şekilde korumuş olursunuz. O yüzden ameliyat bölgesine zarar vermeyeceğini düşündüğümüz için bu ayakkabılarla 6 ayı geçirmenizi istemekteyiz. 

Halluks Rigidus banner scaled

6 ayın sonrasında hastaların bütün ayakkabıları giyebilme özgürlükleri vardır. Bunların içerisinde topuklu ayakkabılar da var. Sorulan sorulardan bir tanesi “Biz topuklu ayakkabı giyersek tekrardan bunun oluşma ihtimali var mıdır” şeklinde. Önemli olan şey şu ki biz evet 1. parmağınızı düzeltiyoruz ama topuklu ayakkabı giymek sadece 1. parmağınıza zarar vermiyor diğer parmaklarımızın da şeklini bozuyor. Genellikle hastalarda eğer bu ameliyat sonrasında hasta çok ciddi şekilde tekrardan topuklu ayakkabı giyme fenomenine geri dönecek olursa 1. parmakla ilgili değil diğer parmaklarla ilgili ortaya çıkabileceğini biliyoruz. Çünkü yapılan ameliyat 1. parmağı içeren bir ameliyat diğer parmakları içeren bir ameliyat değil. O yüzden diğer parmaklarda deformite oluşması sık görülebilecek olan sıkıntılar arasında yer almaktadır.

Özetlemek gerekirse Halluks Valgus Tedavi Süreci; ameliyatı sonrasında 3 ile 6 hafta evde bir istirahat dönemi, kabaca 6 aylık bir uygun ayakkabı giyme talebinin doktor tarafından size tavsiyesinin olacağı bir dönem ve 6 aydan sonra da tamamıyla ayakkabı özgürlüğünüzün yeri geleceği bir süreçtir.

Halluks Valgus Tedavi Süreci ile ilgili videomuzu izlemek için tıklayın

Halluks Valgus Tedavi Süreci ile ilgili olarak daha detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edin.

Halluks Valgus Tedavi Süreci hakkında doğru modern ve uzman kadromuz ile ile iletişime geçin

Size Ulaşalım!

Bize Ulaşın!

0 (212) 240 1530

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir