Metatars Kırığı Nedir?

Metatars Kırığı nedir?

Metatars Kırığı

Ayak yapı gereği karmaşık bir organ olup; kemikler, kaslar, dokular ve tendonlardan oluşmaktadır. Ayak kemiği ve dokusuda bu yönden diğer kemik ve dokulara oranla daha hassastır. Ayak kemikleri; 26 kemikten, 19`zunu ayak parmağı kemikleri oluşturmaktadır. Ayak parmağı kemiklerinde kırıklar ve çıkmalar çok yaygındır. Kırıklar; tranmatik yani akut kırıklar, stres kırıkları, ayak parmağı kırıkları, Metatarsal kırıklar (metatars kırığı) gibi çeşitli versiyonları bulunmaktadır.

Metatarsal kırıklar, kemiklerdeki travmatik ve baskı sonucu gerçekleşen kırıklardır. Diğer ismi ile ayak tarak kemiği kırıklarıdır. Ayak ortasında tarak kemiği meydana gelen kırıklar; bütün vücut ağırlığının baskısını taşımaktadır.

Ayak tarak kemiği, beş ince ve uzun kemiklerden meydana gelir. Ayakta meydana gelen tarak kemiği kırıkları; ani burkulma, düşme, yük binmesi, ayak üzerine ağır bir cisim düşmesi gibi nedenlerle kırılmaktadır. Tarak kemiği kırıkları, genelde profesyonel sporcuların başına çok gelmektedir. 5. Metatars ayak tabanında, ayağın inversiyon şeklinde bir yaralanma anında, bu ayak tarak kemiğinde bir gerilme meydana gelerek; kemik parçası kopar ve metatars kırığı oluşur.

En sık karşılaşılan diğer kırık çeşiti de Jones kırığıdır. Bu kırıkta; tabanda meydana gelen, 5. Ve 4. Intermetatarsal eklemlere kadar uzanan kırık biçimidir. Bu tür kırıklar sonucu, ameliyat yöntemine gidilmektedir.

Ayak Tarak Kemik Kırığının Belirtileri

Metatars kırığı, ayakta hassasiyet artışı, şişlik, ayak ekleminde hassasiyet, rotasyon uygulamasında ağrı oluşması, ayak tabanında minik morluklar ve ayak üzerine basamama ve ağrılar hissedilmesi başlıca belirtileridir.

metatarsal kırığı nedir?

Tarak Kemiği Kırıklarında (Metatars Kırığı) Teşhis

Tarak kemiğinde kırıkları nasıl anlayabiliriz? Doktorun tanısı ve dikkatli bir muayene, bu konuda çok önemlidir. Fiziki bir muayene ile ayak hassasiyetinin ölçümü, bunların dışında film ve röntgenler ile metatars kırığı nın değerlendirilmesinde yardımcı olacaktır.

Ayak Tarak Kemiği (Metatars Kırığı) Tedavisi

Basit bir deplase yani kaynama olmayan kemik tipleri için 6 ile 8 haftalık iyileşme süreci gerekmektedir. Kaynama güçlüğü yaşanan bölge de, kırıklara cerrahi müdahale söz konusu olabilir. Ameliyat yapılan ayak kemiği, ilk 4 haftalık süreçte üzerine ağırlık ve yük bindirilmeden dinlenmesi gerekmektedir. İkinci 4. haftalık periyotta üzerine, yük bindirilerek yapılan fizik tedavi yöntemince toplamda 8 haftalık bir tedavi ön görülmektedir. Diğer ayak kemiği kırıkları çeşitlerinde, yine iyileşme süreçleri 6 haftayı bulabilir. Kemik ile yumuşak doku da hasar gördü ise bu süreç daha zorlu hale gelebilir. Metatars kırığı için yapılan alçıda ayak üzerine yük binmemelidir. Koltuk değneği ve size taşıyacak aletler kullanmak, iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Bunların dışında fizik tedavi ve dokular için egzersizler önerilmektedir. Kısaca tedavi yöntemleri; öncelikle dinlenme, baskı artında ayağın aktivitelerden uzak durulması, alçı ve sert ayakkabı gibi sabit ve kemik kırığını iyileştirci koruyucular kullanmak, tamamlayıcı egzersiz ve önerilen tedaviler ve gerekirse ameliyat yöntemine gidilmektedir. Doktorunuzun tavsiyesi üzerine yapacağınız egzersizler, iyileşme sürecini iyi yönde etkiler. Metatars kırığı ameliyatı sonrasında egzersizler oldukça önemlidir.

Ayak Tarak Kemik Kırıklarında Geç Kaynama Nedenleri

Kırıkların kaynama süresi kişinin yaşına, yaşama tarzına, beslenme şekline bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ayak yapı gereği karmaşık bir organdır. Bu yüzden kaynama süreci de gecikebilir. Çocuklarda kaynama süresi 3-6 hafta iken yetişkin bireylerde bu süreç 6-16 haftaya yayılmaktadır. Eğer kırık bu süreler içinde kaynamazsa, dediğimiz kaynama gecikmesi olayı gerçekleşmektedir.

Metatars tedavisi ile ilgili bizimle iletişime geçin.

Size Ulaşalım!

Bize Ulaşın!

0 (212) 240 1530

Metatars Kırığı Nedir?” te bir düşünce

  1. Hakan ÜSTÜNDAĞ diyor ki:

    Adanadan selamlar yaşım 52 kilom 104 Sağ ayak tarak kemiğim de küçük kırık olmuştu. 2 ayda kaynadı. Sorum şu. Yürüyorum ama sağ ayak bileğimde ve diz kapağımda Ağrı olduğundan topallayarak yürüyorum bu ne zaman geçer.20 gün oldu yürümeye başlayalım. Ama topallıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir