Peroneal Tendon Problemleri
Tendon, kemiği kasa bağlayan doku grubuna denir. Ayaktaki iki peroneal tendon, dış bilek kemiğinin arkasında yan yana durur. Peroneal tendonların ana görevi ayağı ve bileği stabilize etmek ve onları burkulmalardan korumaktır.
Peroneal tendon yaralanmaları akut ya da kronik olabilir. Genellikle tekrar eden bilek hareketlerini içeren sporlarla uğraşan yetişkinlerde görülür. Bunun dışında, yüksek kemerli insanlarda, peroneal tendon yaralanmaları geliştirme riski vardır. Peroneal tendon yaralanmalarının temel türleri tendinit, akut yırtılmalar, dejeneratif yırtıklar(tendonisis) ve subluxationdır.
Tendinittendon iltihaplanmasına denir. İltihaplanma tendonun tekrarlı kullanımını içeren aktivitelerden, tendonun aşırı kullanımından ya da (bilek burkulması tarzında) travmalardan kaynaklanır.
Tendinit’in belirtileri;
- Ağrı
- Şişlik
- Dokunulduğunda hissedilen sıcaklık
Akut yırtılmalartekrarlı aktivite ya da travmadan kaynaklanır. Akut yırtılmaların mevcut belirtileri şunlardır:
- Ağrı
- Şişme
- Ayakta ve bilekte güçsüzlük ve dengesizlik
Zaman geçtikçe, bu yırtılmalar ayak kemerinin daha yüksek hale gelmesi gibi ayak şeklindeki bozukluklara neden olur.
Dejeneratif yırtıklar (tendonisis)çoğunlukla aşırı kullanımdan kaynaklanır ve uzun zaman periyodunda (yıllar içinde) ortaya çıkar. Dejeneratif yırtıklarda tendon, incelip sonunda kopuncaya kadar uzayan yumuşak şeker gibidir. Yüksek ayak kemerine sahip olmak da sizi dejeneratif yırtığı geliştirme riskine sokar. Tendonisisin belirtileri şunlardır:
- Bileğin dış tarafında ara sıra (zaman zaman) oluşan ağrı
- Bilekte zayıflık ve dengesizlik
- Ayak kemeri yüksekliğinde bir artış
Subluxation durumunda ise bir ya da her iki tendon normal pozisyonlarından kaymıştır. Bazı vakalarda, subluxation kişinin kas ya da kemik şeklinde farklılık ile doğması durumundan kaynaklanır. Bazı diğer vakalarda ise, subluxation bilek burkulması gibi bir travmayı takiben ortaya çıkar. Subluxation belirtileri şunlardır:
- Bilek kemiğinin çevresindeki tendonda çıtırtı ile kopma hissi
- Bilek kemiği arkasında ara sıra oluşan ağrı
- Bilek dengesizliği ya da zayıflık
Subluxation’ın erken tedavisi kritiktir. Çünkü sublux olmaya (pozisyonundan çıkmaya) devam eden tendonun yırtılması veya kopması daha olasıdır. Bu yüzden, karakteristik bir çıtırdama hissediyorsanız, acilen doktorunuza görünün.
Peroneal Tendon Teşhisi
Peroneal tendon yaralanmasını teşhis etmek için bileğin dış yüzeyinde ağrı, dengesizlik, şişme, sıcaklık ve güçsüzlük olup olmadığını araştırılır. Buna ek olarak yaralanmayı tam olarak değerlendirmek için röntgen ya da diğer görüntüleme araçlarına ihtiyaç duyulabilir. Aynı zamanda bilek burkulması ve bazen peroneal tendon yaralanmalarına eşlik edecek diğer ilişkili yaralanmaların belirtileri araştırılır. Doğru teşhis önemlidir çünkü basit bir burkulmanın ardından gelen uzun süreli rahatsızlık başka problemlerin işareti olabilir.
Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
Peroneal tendon yaralanmasının tedavisi için seçenekler şunlardır:
- İmmobilizasyon:Ayak ve bileğin hareket etmesini engellemek için ve yaralanmanın iyileşmesini sağlamak için alçı ya da splint kullanılmalıdır.
- İlaçlar:Oral ve enjekte edilen anti-inflamatuar ilaçlar, ağrı ve iltihabın rahatlamasına yardım edebilir.
- Fizik tedavi:Buz, sıcaklık ya da ultrasound tedavi, şişliği ve ağrıyı azaltmak için kullanılabilir. Belirtiler düzeldikçe, kasları güçlendirmek, denge ve hareket alanını geliştirmek için egzersizler yaptırılabilir.
- Destekleme:Doktor, kısa süreli kullanım ya da tekrarlamalı bilek hareketi gerektiren aktiviteler boyunca kullanmak için hastaya kuşak desteği sağlayabilir.
Cerrahi Müdahale Ne Zaman Gerekir?
Bazı Peroneal Tendon vakalarda tendonu ya da tendonları tamir etmek ve belki de ayak yapısını desteklemek için ameliyata ihtiyaç duyulabilir. Doktor, hastanın durumuna, mesleğine ve yaşam şekline göre en uygun prosedüre karar verecektir.
Peroneal Tendon Problemleri ile ilgili bizimle iletişime geçin.
Size Ulaşalım!
Bize Ulaşın!