Topuk Ağrısı Nedir?

Topuk bölgesi ayağın ağrı problemi açısından en sık ağrı yaşayan bölgesidir. Bu bölgede muhtelif nedenlere farklı sebeplere bağlı olarak ağrı gelişebilir. Bu sayfamızda topuk ağrısına yol açan plantar fasiitis, aşil tendiniti, sinir sıkışması, topuk yağ bölgesi kaybı gibi rahatsızlıkları beraber inceliyor olacağız.
Topuk ağrısı şikayetinde en önemli nokta ağrının klinik olarak nasıl olduğudur eğer topuk ağrısı şikayeti özellikle sabah yataktan kalkma esnasında ortaya çıkan ve ilk iki üç adımda açılıp rahatlamaya başlayan ve gün içerisinde her hangi bir sorun çıkarmayan tarzda bir ağrı ise akla ilk gelen plantar fasiitis olmalıdır. Topuk ağrısı şikayetinde sabah yataktan kalkma şikayeti eğer topuğun arka bölümünde ve aşil tendonu ilgilendiren bölgede ise akla ilk gelmesi gereken şikayet ise aşil tendiniti olmalıdır. Topuk ağrısı probleminde hastanın şikayeti özellikle gece uykuda ya da istirahat da ortaya çıkıyorsa, yürümekle ağrı rahatlıyorsa hastalarda ilk akla gelmesi gereken şey ayak bileği bölgesini ilgilendiren sinir sıkışmaları sorunları olmalıdır. Yine aynı şekilde hastalarda istirahatle topuk ağrısı geçiyor yürümekle topuk ağrısı çok engelleyici hale geliyorsa akla gelmesi gereken ilk şikayet topuk kemiğinin stres kırığı ya da kemik iliği ödemi tablosudur.

plantar fasitiss selim mugrabi2

Plantar Fasiitis

Plantar fasiitis de tipik olarak hastalarda topuk ağrısı sabah yataktan kalkma ile ortaya çıkan ilk birkaç adım ağrısıdır. Hastalarda ilk birkaç adım sonrasında şikayet giderek rahatlar günlük hayat içerisinde hasta oturduğunda ya da arabada uzun bir sürede oturup ilk kalkış anında ortaya çıkan tipik ağrı olarak gene gündeme gelmektedir. Plantar fasiitis probleminde asıl sorun ayak tabanında yer alan plantar fasiit adı verilen tendonun muhtelif sebeplere bağlı olarak kısalması sonucunda esneme kabiliyetini kaybetmesidir.

Plantar fasiit de kilo problemleri ayaktaki basma kusurları ( düz tabanlıkyüksel kavis gibi ), diyabet problemi, romatizmal sorunlar rol oynaya bilmektedir. Plantar fasiitis de tedavide ilk aşamada hastada germe egzersizleri yapılarak kısalmış olan bu tendonun esnekliğinin tekrardan kazanılması sağlanmaya çalışılır. Yine aynı şekilde hastalarda bu tendonun yürürken doğru fonksiyonu yerine getirebilmesi için kişiye özel tabanlıklar ve özel ayakkabılarla destek verilir.

Bu tedavilerden fayda görmeyen hastalar için fizik tedavi uygulamaları ikinci aşamada yapılmaktadır. Fizyoterapi ile beraber hastalarda ağrı gerilemiyorsa bu hastaların takibinde kortizon ya da PRP enjeksiyonları da uygulanabilir. Hastalarda yapılan tüm tedavilere rağmen yanıt alınamıyorsa hastalarda bir yılın sonunda cerrahi planlaması da yapılabilir.

Plantar fasiitis ve Topuk Dikeni hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.

Aşil Tendiniti

Bu hastalarda yine aynı şekilde sabah yataktan kalkma ağrısı ön plandadır ama farklı olarak bu ağrı topuk alt bölgesinde değil, aşil tendinitinde yani topuğun arka tarafında ve özellikle aşil tendonunun üzerinde olmaktadır. Bu hastalarda da aşil tendonunun esneklik kabiliyetinin kaybolması söz konusudur. Aşil tendonun esneklik kaybı genellikle yüksek kavisi olan kişilerde spor yaparken yeteri kadar esneme hareketlerini yapmayan kişilerde ya da uzun süreli siprofloksasin grubu ilaç kullanan kişilerde görülebilmektedir.

Hastalığın tedavisinde öncelikli olarak muhtelif topuk yükseltmeler, özellikle ayakkabı kullanımı, fizik tedavi ve egzersiz programları kortizon ya da PRP enjeksiyonları uygulanabilmektedir. Bu tedavilerden fayda görmeyen hastalarda cerrahi tedavi planlaması yapılabilir.

Ücretsiz Uzman Yardımı İletişim

Tarsal Tunel selim mugrabi

Ayak Bileği Sinir Sıkışmaları (Tarsal Tünel Sendromu)

Tarsal tünel sendromu ayak bileğinin iç yanından geçmekte olan ayağa duyusal ve motor fonksiyonları vermekle görevli olan ana sinirin (tibialis posterior) sıkışmasıyla ortaya çıkan bütün şikayetlere verilen isimdir. Bu hastalarda topuk ağrısı şikayetleri de görülmektedir ek olarak gece istirahat da ağrı hastalarda yanma ve uyuşukluk şikayetlerinin bulunması bu hastalıklar için tipik özelliklerdir. Tarsal tünel sendromu düz tabanlıkta kötü ayakkabı kullanımında ayak iç bölgesinin geçirilmiş kırık problemlerinde ortaya çıkabilmektedir.

Tarsal tünel sendromu aynı zamanda diyabet gibi romatizmal hastalıklar gibi genel tutulum olan hastalıklarda da görülebilmektedir. Tarsal tünel sendromunun tedavisinde öncelikli olarak konservatif tedavilerin denenmesi gerekir muhtelif kişiye özel tabanlıklar, özel ayakkabılar, kortizon enjeksiyonları ve fizik tedavi ile hastaların şikayetleri ortadan kaldırılmaya çalışılır. Bu dönemde hastaların bazı özel ilaçlarda kullanmaları gerekecektir. Hastalıkta konservatif tedaviye yanıt alınamadığı durumlarda cerrahi tedavi uygulamaları yapılmaktadır.

Topuk Kemiği Kemik İliği Ödemi (Kalkaneus Stres Kırığı)

Bu hastalarda tipik olarak topuk ağrısı istirahat ile gerilemekte ayakta durmakla ve yürümekle belirgin bir şekilde artmaktadır. Hastaların klinik muayenesinde sıkışma testi olarak adlandırdığımız testin pozitif olması belirleyici önem kazanmaktadır. Hastalarda MR ile kemik iliği ödemi tablosunun takibi yapılmaktadır.

Bu hastalarda osteoporoz, aşırı spor yapılması, hastanın kötü ayakkabı kullanımı gibi faktörler bu hastalığa zemin hazırlamaktadır. Hastalığın tedavisinde istirahat ettirici ayakkabılar ve botlar, alçı uygulamaları, fizyoterapiler yer almaktadır. Bu problemde cerrahi yöntem uygulamalarının yeri yoktur.

Ücretsiz Uzman Yardımı İletişim
topuk dikeni
cocuklarda topuk agrisi scaled

Çocukluk Dönemi Topuk Ağrısı (Sever Hastalığı)

Çocukluk döneminde topuk ağrısı en sık karşılaşılan problemlerden birisidir. Topuk kemiği büyüme kıkırdağının çok hassas olması nedeniyle özellikle erkek çocuklarda aktif spor yapması sonrasında bu bölgenin basınç ve yük altında kalmasında büyüme kıkırdağının göstermiş olduğu tepkiye bağlı olarak oluşan topuk ağrıları sıkça görülebilmektedir.

Bu hastalığın tedavisinde ayak yapısına yönelik basma kusurlarının olup olmadığının dikkatlice incelenmesi gerekir çünkü sever hastalığı düz taban ya da yüksek kavisi olan çocuklarda daha sık görülmektedir. Hastalığın tedavisinde istirahat anti-enflamatuar ilaç kullanımı hastanın fizik tedavi ile desteklenmesi ayakkabı içi destekleri ve spor regülasyonu önemli bir rol oynar.

Hemen Ücretsiz Bilgi İsteyin!

Topuk Ağrısı hakkında ücretsiz bilgi almak için yandaki formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.