Yürüme Bandı Sakatlayabilir: Yürüyüş faydası büyük, üstelik her yaşa, bütçeye, ortama uygun bir spor. Ancak gerek yürüyüş esnasında yapılan bazı yanlışlar gerekse evlerin baş köşelerine yerleştirilen, spor salonlarının demirbaşlarından olan yürüyüş bantları ortopedik sakatlıklara yol açıyor.
Düzenli yürüyüş, tepeden tırnağa aklınıza gelen tüm sistemlerimizin üzerinde olumlu etki yapıyor. Ancak bazı hatalar bu masum sporun ayak ve bacak sağlığına zarar vermesine yol açıyor. Ortopedist, ayak ve ayak bileği cerrahı Op.Dr. Selim Muğrabi, yürüyüş için yumuşak zemin ve sokakların tercih edilmesini öneriyor. Çünkü yürüyüş bantları ortopedik sorunları tetikliyor. Dr. Selim Muğrabi, “Sokaktaki yürüyüşümüz esnasında iki ayağımızı birden yere basıyoruz ve vücut ağırlığımızı iki ayağımıza birden eşit dağıtıyoruz. Ama zemin kayganlaştığı yani yürüme bandına geçtiğimiz zaman vücudumuzu tek ayağımızla taşıyoruz. Yani koşar gibi yürüyoruz. Bu sebepten dolayı vücut ağırlığımız tek tek ayaklara biniyor. Vücutta var olan diz, bel, ayak problemleri zirve yapıyor” diyor.
Yürüyüş bandıyla ilgili ortaya çıkan en büyük iki sıkıntı, diz kapağı kemiği ağrısının tetiklenmesi ve ayakta topuk ağrısının oluşması. Özellikle çok uzun zamandır spor yapmayanların yürüyüşe başlamadan önce germe egzersizlerini öğrenmesi ve yapması gerekiyor. Ayrıca ayak, diz, omurganızda bildiğiniz bir sıkıntınız, sorununuz varsa koşu ve yürüyüş programlarına başlamadan önce bir ortopedi uzmanına görünmenizde yarar var. Ortopedi uzmanı diz ya da omurgalara zarar vermeyecek sporları önerecektir.
Koşu temposuna girecek kişi için germe egzersizleri daha da önemli. “Aşil germe egzer
sizi” olarak adlandırılan egzersizlerin koşudan önce 7-8 dakika yapılması gerekiyor. Koşarken tek ayak vücut yükünü taşır. Dr. Selim Muğrabi, “Aşırı güçsüz olan ayaklarda ilk ortaya çıkan aşil tendon dediğimiz problem. Koşucularda ayrıca topuk ağrısı problemi oluşma ihtimali de var. Yükün ayakta yanlış yere binmesi üzerine stres kırığı olabiliyor. Dizleriyle ilgili problemi olan kişiler eğer diz üstü egzersizlerini yapmazlarsa diz ağrıları koşmayla beraber tetikleniyor ve giderek artıyor” diyor.
Fazlası Ayağı Yorar
Ayağın yürüme esnasında kullandığı kasların belli bir güce sahip olması gerekiyor. Eğer bu kaslar yeteri kadar güçlü olursa, herhangi bir sorun çıkmıyor. Ancak bu yükü taşımaya alışık olmayan bölgelerde stres kırığı, aşil tendiniti gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor.
Dr.Selim Muğrabi, bu sebeple yürüyüş öncesinde yapılan germe egzersizlerin bu problemlerin oluşumunu engellemede büyük önem taşıdığını hatırlatıyor.
Haftada en Fazla Dört Kez Yürüyün
Doğru olan önce basit bir yürüyüşle başlamak. Toplam süresinin üçte birini yürüyüşe, üçte birini hızlı koşmaya ve sonra üçte birini tekrar yürüyerek bitirmeye ayırın. Zayıflamak için yürüyüşe çıkanlara öncelikli olarak 20 dakikalık yürüyüşlerle işe başlaması tavsiye ediliyor Daha sonra kilo verip, yağ oranı normale doğru ilerleyip de kas gücü arttıkça bu sürenin 45 dakikaya çıkarılması öneriliyor. Yürüyüşe çıkmaya haftada iki kezle başlanmalı ve en fazla haftada dört kez çıkılmalı.
Size Ulaşalım!
Bize Ulaşın!